De editie 2012 begon bij LaVita Lifestyleclub, aan de Sportlaan 7 in Veenendaal. De medewerkers van LaVita trakteerden op een lekker stuk Limburgse Vlaai en een kopje vers gezette koffie. Na een korte toelichting over het concept van LaVita (fitness met een lach op je gezicht), ging het hele gezelschap richting Wageningen om een bezoek te brengen aan Arboretum Belmonte. De botanische tuin Belmonte was vroeger een landgoed van een adellijke familie. Na de Tweede Wereldoorlog kocht de toenmalige Landbouwuniversiteit het landgoed. Tijdens een rondgang over het arboretum vertelde Jan-Willem de Groot iets over de aanwezige bomen. De gasten maakten op deze manier kennis met vele soorten Sierkersen, Paardenkastanjes, Beuken, een imposante Plataan en de Zakdoekenboom. Het prachtige uitzicht tijdens de lunch vanaf de tuin over de uiterwaarden, de Neder-Rijn en de Betuwe werd door iedereen als heel bijzonder ervaren.

Het programma werd afgesloten met een bezoek aan het Airborne Museum. Het museum over de Slag om Arnhem van september 1944 is gehuisvest in de imposante 19e eeuwse Villa Hartenstein (het voormalig hoofdkwartier van de Britten tijdens de slag) in Oosterbeek. De rondgang door het museum gaf op indrukwekkende wijze weer wat er zich in 1944 in deze omgeving heeft afgespeeld. Market Garden – de grootste luchtlandingsoperatie ooit – werd een mislukking die aan duizenden mensen het leven kostte. Ruim 12.000 manschappen werden bij Ede gedropt, slechts 2.200 geallieerden keerden naar huis terug.

Aan wederom een bijzondere dag kwam in de loop van de middag een eind. Moe maar voldaan vertrokken zowel de reuma patiënten als de Tafelaars richting Veenendaal. Er werd vandaag genoten van de natuur, veel gelachen, maar ook letterlijk stilgestaan bij de offers van de vele geallieerden ten gunste van onze vrijheid. We kijken nu al weer uit naar de editie 2013!

Reageren